FAQ Frequent Asked Questions

Zijn er nog vragen?
Hieronder staan enkele veel gestelde vragen met antwoorden, die wellicht ook u de nodige kennis en inzicht geven met betrekking tot de homeopathie.

Wat kan een reden zijn voor een homeopathische behandeling?

Homeopathie is als onderdeel van de terrein- en leefstijlgeneeskunde zinvol bij klachten van bv.:
aangezichtspijn, auto-immuunziekten, ademhalingsproblemen, ADHD, agressief gedrag, allergie, angsten, ALS, astma, autistiforme aandoeningen, bedplassen, blaasontstekingen, bronchitis, buikklachten, burn out, bursitis, chronische vermoeidheid, chronisch reumatische stoornissen, chronische stress, concentratieproblemen, colitis ulcerosa, darmstoornissen, depressie, dwanggedachten en dwanghandelingen, dyscalculie, dyslexie, eczeem, eetluststoornissen, energietekort, faalangst, fibromyalgie, functionele klachten, gedragsproblemen, griep, hartklachten, hoestklachten, hoge bloeddruk, hoofdpijn, hooikoorts, huilbaby’s, infecties, ongewenste kinderloosheid, kanker, bijwerkingen van medische behandelingen, maagstoornissen, menstruatiestoornissen, middenoorontstekingen, migraine, MS., ontstekingen, overgangsproblemen, overprikkeldheid, overspannenheid, onzekerheid, peesontsteking, pijn, premenstrueel syndroom, psoriasis, paniekaanvallen, posttraumatische stress, psychische stress, reumatoïde artritis, rouwverwerking, schildklieraandoeningen, slaapstoornissen, spanningen, spastische darm, spijsverteringsstoornissen, uit balans zijn, vaccinatieproblemen, verkrampingen, verslavingen, vruchtbaarheidsproblematiek, ziekte van Crohn, ziekte van Lyme.

Wanneer de lichamelijke ziekte(n) van de patiënt is (zijn) ontstaan na/ bij:

1. een (te) belastende gebeurtenis of (te) zware omstandigheden in het leven, bv. lichamelijk: een ongeluk, een operatie, een geboorte of psychisch: het verlies van een dierbare, een moeilijk te verwerken ervaring, langdurige psychische stress, het stervensproces.

2. infectieziekten zoals bv. de ziekte van Pfeiffer, griep, hepatitis.

  1. Wanneer iemand zich ziek blijft voelen ondanks de juiste medische en/of psychotherapeutische behandeling.

  2. Wanneer de patiënt gemotiveerd is voor zijn/haar klachten homeopathisch behandeld te worden.

Hoe werkt een homeopathisch arts?
Een homeopathisch arts beoordeelt bij ieder consult uw algehele gezondheidstoestand. Vele vragen worden gesteld over uw lichamelijk en psychisch welbevinden, aangevuld met noodzakelijk lichamelijk onderzoek en laboratoriumonderzoek. Dit is van belang voor het vinden van het juiste homeopathische middel.
Het kan voorkomen dat verder onderzoek of een andere behandeling noodzakelijk is. U wordt dan zo nodig geadviseerd naar uw huisarts te gaan voor verder onderzoek en advies. Reguliere geneeskunde en homeopathie vullen elkaar aan. U kunt reguliere geneesmiddelen naast de homeopathische geneesmiddelen (blijven) gebruiken.
Wanneer u ervaart dat uw algehele gezondheidstoestand met de homeopathie verbeterd is en overweegt de door de specialist of huisarts voorgeschreven medicijnen te staken dan wel te verminderen dient u dit alleen te doen in overleg met die specialist of huisarts.


Moet je erin geloven?
Nee, je hoeft er niet in te geloven. Homeopathie wordt met succes toegepast bij kleine kinderen en dieren. Als je eraan begint moet je het wel een eerlijke kans geven om voor jezelf de juiste conclusies te kunnen trekken. Bij iedere arts-patiëntrelatie is vertrouwen belangrijk.
Dat is zelfs wetenschappelijk aangetoond. Ook naar homeopathie is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Het blijkt te helpen bij de meest uiteenlopende klachten. Het helpt bij alle ziekten en geneesprocessen waarbij de lichaamseigen geneeskracht steun kan gebruiken en nodig heeft om te genezen en onnodige verergering van en lijden door de aandoening tegen te gaan.


Zijn psychische kenmerken van belang bij de homeopathie?

Deze zijn vaak van belang om het middel te vinden, maar als er psychisch geen bijzonderheden zijn of als bepaalde psychische zaken beter niet of nog niet te sprake gebracht kunnen worden, worden juiste middelen ook gevonden op louter lichamelijke symptomen. De meeste mensen vinden wel psychische kenmerken bij zich zelf. Homeopathen doen ook bij zichzelf veel psychisch onderzoek om hun zelfkennis te vergroten om zo onbevangen mogelijk naar de patiënt te kunnen luisteren. Helaas verwarren sommigen psychische kenmerken met aanstellerij. Dit is absoluut niet hetzelfde.

Hoe wordt de homeopathische diagnose gesteld?
Een homeopathische geneeskundige diagnose wordt gesteld op basis van een zeer uitgebreide anamnese of vraaggesprek, aangevuld met het noodzakelijke lichamelijk onderzoek en aanvullende onderzoek zoals bv. het laboratorium onderzoek. Het geheel van psychische en/ of lichamelijke symptomen verwijst naar het juiste homeopathische middel. De diagnose is de therapie. De klassieke homeopathie is vooral gericht op het ontstoren van blokkaden in het gehele gestel en daardoor de algehele gezondheidstoestand te bevorderen. Dit valt onder holisme. Deze vorm van homeopathie behaalt bij diepere en complexere verstoringen een beter resultaat dan de zgn. snelle “drogisterijhomeopathie” die meer ziekte bestrijdend gericht is.

Hoe lang duren de consulten?
Het eerste consult duurt ruim een uur, bij kinderen meestal 45 minuten. Vervolgconsulten 30 tot 45 minuten. Meerdere homeopathische middelen kunnen achtereenvolgend noodzakelijk zijn.

Wat is de duur van de behandeling?
De duur van de behandeling en het aantal middelen dat nodig is, is afhankelijk van de vitaliteit van de patiënt. Hierbij zijn er meestal consulten om de 4 tot 6 weken. Bij langdurige ziekten is een grove vuistregel dat men een tiende van de tijd dat de klacht er is nodig heeft voor geheel herstel. Men hoeft uiteraard niet zo lang te wachten op het begin van verbetering van de algehele gezondheidstoestand.

Hoe kun je het effect van de homeopathie zelf controleren?
1. Uiteraard door de vermindering van de klachten en de ziekte.
2. Door de vermindering van psychische stress en spanningen.
3. Door het “Beter in uw vel” zitten, d.w.z. creatiever en enthousiaster zijn in en rustiger zijn bij
het oplossen van de problemen die u in uw leven tegen komt.
4. Door verbetering: o.a. energie, ademhaling en spijsvertering.


Kunnen homeopathische middelen gecombineerd worden met andere middelen en methoden?
Homeopathische middelen kunnen zeker gecombineerd worden met andere middelen. De homeopathie kan nu eens de gewone geneeskunde overbodig maken en dan weer ondersteunen. Wanneer men reeds onderdrukkende therapieën uit de gewone westerse geneeskunde toepast, dan is het advies deze door te gebruiken. Wanneer men met de homeopathische behandeling de verbetering van de algehele gezondheidstoestand door de lichaamseigen geneeskracht zelf duidelijk merkt, dan kan dat het moment zijn voor afbouwen in overleg met huisarts of specialist. Bij directe dreigingen van lichaamsbeschadigingen stelt de homeopathie zich in deze tijd uiteraard achter de daarbij noodzakelijke westerse geneeskunde van huisarts en specialist.

Wat kun je als voorbereiding op het consult reeds doen?
U kunt, maar het is niet noodzakelijk, een overzicht maken van vroegere ziekten en klachten. Eerdere behandelingen, zoals operaties en medicijnen geven aanvullende informatie. Het kan tijd besparen als u de klachten zo nauwkeurig mogelijk beschrijft. Wanneer zijn ze begonnen? Wat voelt u precies? Wanneer heeft u last? Welke invloeden maken de klachten erger of minder? U zou ook de basisanamnese lijst (op deze site) reeds kunnen invullen en naar de praktijk mailen of meenemen.

Zijn er reden om homeopathie niet toe te passen?
1. Wanneer deze behandeling de reguliere noodzakelijke behandeling in de weg staat, met name bij dreigende complicaties.

2. Een defect/ langdurige beschadiging kan door de lichaamseigen geneeskracht niet meer genezen worden. Wel kan de algehele gezondheidstoestand bij een defect met homeopathie geöptimaliseerd worden.


Zijn er nog vragen?

U kunt ons bellen op onderstaand telefoonnummer.


Een goede gezondheid toegewenst!

P.H.G.M.Meuwese

vrijgevestigd arts voor integrale geneeskunde, inclusief homeopathie,

lid AVIG-VHAN, vergoeding door verzekeringen op basis van dit AVIG-lidmaatschap

Praktijkadres:

Blommerspraktijk
www.blommerspraktijk.nl

Leonardo da Vincistraat 15

3822 EH Amersfoort

Email: p.h.meuwese@chello.nl

Voor informatie en afspraak:

telefoon: 06 42805144

P.H.Meuwese, Hilversum 17012020